مقارنه دیدنی ماه و مشتری در هفته دوم مهر 1402

به گزارش وبلاگ ایزابل، هفته دوم مهر 1402 آسمان همچنان در اختیار اجرام منظومه شمسی است و بازی ماه و مشتری در آسمان شامگاهی و ناهید در آسمان سحرگاه جلوه های زیبایی را در آن می آفریند.

مقارنه دیدنی ماه و مشتری در هفته دوم مهر 1402

ماه در هفته دوم مهر 1402 فاز کامل را پشت سر گذاشته است و در خاتمه هفته به تربیع آخر می رسد. در میانه هفته اما یک هم نشینی دیدنیی با غول منظومه شمسی، سیاره مشتری دارد و پس از آن به ملاقات خوشه پروین می رود.

سیاره ی ناهید هم بر آسمان سحرگاه تسلط دارد و اگر سحرخیز باشید فرصت خوبی برای رصد آن همراه با سیاره عطارد فراهم است.

رویدادهای نجومی هفته دوم مهر 1402

شنبه 8 مهر

نسر واقع همچنان درخشان ترین ستاره آسمان شامگاهی است و پس از تاریکی هوا در سمت غرب آسمان می درخشد. سماک رامح هم با روشنایی تقریبا یکسان سمت غرب و شمال غربی با ارتفاع کم حضور دارد.

درخشان ترین ستاره در گستره وسیع بین آن ها، که حدود یک سوم مسیر از نسر واقع فاصله دارد، فکه (Alphecca) با قدر 2.2 است.

یک شنبه 9 مهر

ماه شب چهارده را پشت سر گذاشته ایم و حالا قمر زمین در انتهای گرگ ومیش غروب، از سمت شرق و شمال شرقی آسمان طلوع می نماید. ده یا پانزده دقیقه بعد، سیاره مشتری هم تنها با فاصله 2 یا 3 درجه پایین سمت راست آن دیده می گردد. این دو جرم در حال حاضر دو جرم درخشان در کل آسمان عصرگاهی هستند.

دوشنبه 10 مهر

ماه و مشتری بعلاوه در مقارنه قرار دارند و در ساعت 05:00 می توانید آن ها را با فاصله 2.9 درجه ای مشاهده کنید.

قمر زمین در شبانگاه دوشنبه هم فقط حدود 2 تا 3 درجه از خوشه پروین (Pleiades) فاصله دارد و به زیبایی دیده می گردد. ممکن است نور قمر زمین برای چشم غیرمسلح دیدن خوشه پروین را سخت کند اما با داشتن یک دوربین دوچشمی که میدان دید بازی داشته باشد، می توانید چشم انداز بسیار زیبایی را دیدن کنید.

سه شنبه 11 مهر

پس از تاریکی، نسر واقع در سمت غرب اوج می گیرد. در حالی که به آن نگاه می کنید، 14 درجه (حدود یک و نیم مشت در طول بازوی کشیده) سمت راست پایین آن را نگاه کنید تا ستاره گاما اژدها (Eltanin) را ببینید. بقیه ستارگان سر این صورت فلکی، نور ضعیف تری دارند. اژدها همواره هنگام چرخش در آسمان، به نسر واقع نگاه می نماید. به جز نسر واقع، دیگر ستارگان اصلی صورت فلکی چنگ رومی یا شلیاق (Lyra) هم بسیار کم نور هستند

چهارشنبه 12 مهر

در حالی که ماه در حال کاهش فاز است، در اواخر عصر به خوبی امکان رصد آن وجود دارد و هم زمان می توانید در نزدیی آن دبران (Aldebaran) و سروش (Capella) را هم پیدا کنید.

پنجشنبه 13 مهر

در این زمان از سال، بخشی از کهکشان راه شیری که در صورت فلکی قو (Cygnus) واقع شده است، درست پس از خاتمه شب از نقطه اوج آسمان در عرض های جغرافیایی میانه شمالی عبور می نماید. کهکشان راه شیری مستقیما از صورت فلکی کمان (Sagittarius) در جنوب غربی امتداد می یابد، از بالای سر می گذرد و مستقیما از میان صورت های فلکی ذات الکرسی (Cassiopeia) و برساوش (Perseus) در شمال شرقی به پایین می رود.

در همین حال، سماک رامح سمت غرب آسمان می درخشد و در گرگ ومیش غروب پایین می رود. اما از سوی دیگر ستاره سروش با روشنایی مشابه، سمت شمال و شمال شرقی آسمان در حال ارتفاع گرفتن است. پس از آن حدود ساعت 8 یا 9 شب، این دو ستاره در ارتفاع یکسانی قرار می گیرند.

زمانی که این رخ داد، به اطراف بچرخید و سمت جنوب و جنوب شرقی آسمان را نگاه کنید و در ارتفاع پایین دنبال ستاره فم الحوت با قدر حدود 1 در همان ارتفاع باشید. در میانه راه فم الحوت تا سروش هم می توانید به آسانی سیاره درخشان مشتری را پیدا کنید و بالاتر از فم الحوت هم سیاره زحل با نور زرد کم رنگ و ثابت می درخشد.

ساعت 23:00 مه ماه با فاصله 3.9 درجه در کنار خوشه ستاره ای M35 قرار می گیرد که برای رصد آن به ابزار اپتیکی احتیاج است.

آدینه 14 مهر

تربیع آخر ماه در ساعت 17:18 روی می دهد. قمر زمین حدود ساعت 11 شب طلوع می نماید و دو ساعت بعد در بامداد روز شنبه به خوبی درست بالای ستاره رأس پیکر قرار می گیرد.

شرایط سیارات

عطارد در سحرگاه این هفته با کاهش ارتفاع همراه است. حدود 30 یا 40 دقیقه پیش از طلوع خورشید، آن را در شرق آسمان و با فاصله سه مشت در طول بازو در سمت چپ پایین سیاره زهره جست وجو کنید. عطارد این هفته در قدر روشن 1.0- باقی می ماند.

زهره با قدر 4.7- در صورت فلکی شیر، ستاره صبحگاهی لقب می گیرد و برای دیدن آن پیش و هنگام سحر به سمت شرق آسمان نگاه کنید. ناهید بیش از دو ساعت قبل از اولین نور خورشید، طلوع می نماید. در سمت چپ و پایین آن هم می توانید قلب الاسد را دیدن کنید.

در یک نمای تلسکوپی ساختار هلال زهره به خوبی جلب توجه می نماید و این روزها نگاه منجمان آماتور را به خود جلب نموده است.

مریخ همچنان در پس درخشش خورشید از دید خارج است.

مشتری با قدر 2.8- در صورت فلکی حمل واقع شده است و در انتهای گرگ ومیش در سمت شرق و شمال شرقی آسمان طلوع می نماید. این سیاره بر آسمان شامگاهی تسلط دارد و در ساعات اولیه صبح هم در بالاترین حد خود در سمت جنوب می درخشد.

زحل با قدر 0.6 همچنان در صورت فلکی کم نور دلو حضور دارد و با رنگ زرد دیده می گردد. با وجود آنکه یک ماه از مقابله آن می گذرد اما همچنان زمان مطلوبی برای مشاهده تلسکوپی آن خواهد بود.

اورانوس با قدر 5.6 در صورت فلکی حمل جای گرفته است و با فاصله 9 درجه ای سمت شرق مشتری دیده می گردد.

نپتون هم با قدر 7.8 در مرز دو صورت فلکی دلو و حوت واقع شده است و برای رصد آن باید هنگام غروب با استفاده از ابزار رصدی 24 درجه شرقی زحل را جست وجو کنید.

عکس کاور: مقارنه ماه و مشتری در ماه آگوست 2023

Credit: Cloudy Night, james7ca

منابع: Sky and Telescope, مجله نجوم

منبع: دیجیکالا مگ

به "مقارنه دیدنی ماه و مشتری در هفته دوم مهر 1402" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مقارنه دیدنی ماه و مشتری در هفته دوم مهر 1402"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید