موقف؛ توضیح حال شاعری که خود را وقف خاندان امامت و نبوت نموده است

به گزارش وبلاگ ایزابل ، در کتاب موقف، داستان هایی تاریخی نوشته سعید تشکری درباره دعبل خزاعی می خوانید. دعبل خزاعی شاعر شیعی مرید اهل بیت(ع) بود که در زمام امام هشتم (ع) زندگی می کرد.

موقف؛ توضیح حال شاعری که خود را وقف خاندان امامت و نبوت نموده است

دعبل، از طوس و محل تبعیدگاه امام رضا(ع) دور بود، اما با کلام و خدمتگزاری اش به امام، موقف سرزمین امام رضا(ع) بود. دعبل خراعی شعرهای ضداستبدادی تند و تیزی سرود که باعث شد در نهایت به دست خلفای عباسی به شهادت برسد. تندی زبان شعر دعبل دلیل آوارگی و سفرهای پی درپی او از سرزمینی به سرزمین دیگر بود. مدفن این شاعر در شهر شوش واقع شده است.

سعید تشکری نویسنده معاصر قوچانی در این کتاب 29 داستان درباره دعبل آورده و فضاسازی خاص خود و نشانه گذاری ویژه اش را به کار برده است؛ نام فصول کتاب برگرفته از اصطلاحات شعر است که در آن فصل، به تناسب گسترش پیدا نموده است. برای مثال هر بخش از کتاب به نام اوزان شعر (عربی) یا تعاریفی در ادبیات است. ضرب، وزن، هجا، وافرمسدس، کنایه، هرج، مثمن، مبحتث، مشطور، بیت، حَشو، اطلاق، وقف، ادراج، مصرع، مقفی، مدور، تقطیع، قطعه، تدویر، مجزوء، هزج مربع، مصراع، آگاه، محذوف، هجای کشیده، قافیه، بحر طویل. نام داستان های این مجموعه اند.

تشکری در روایت این داستان ها زبان و بیانی لطیف و شاعرانه دارد و حتی عناوین داستان هایش هم، نام هایی مرتبط با شعر و شاعری اند. سعید تشکری، زاده 1342 شهر قوچان، نویسنده و کارگردان و رمان نویس ایرانی است. او فارغ التحصیل ادبیات نمایشی و عضو کانون منتقدان تئاتر و کانون جهانی تئاتر TCA است. وی ادبیات نمایشی تدریس می نماید و تا به امروز برای تلویزیون و رادیو آثار زیادی را قلم زده است.

نویسنده در این کتاب به سرگذشت دعبل خزاعی شاعر اهل بیت(ع) می پردازد که با کلام و خدمتش موقف سرزمین امام هشتم می گردد. این کتاب در 29 بخش ما را از خودشناسی دعبل جوان تا موقوف او شدن همراه می برد.

موقف به نویسندگی سعید تشکری کتاب برترسال بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب خراسان رضوی شد. به همه علاقه مندان به داستان های تاریخی با موضوع اهل بیت(ع) پیشنهاد می گردد، این کتاب را مطالعه نمایند.

این کتاب حکایت جوانی شاعر پیشه و عاشق است که به خواسته معشوق می رود تا شاعری با کلامی برنده و محکم گردد و شعرهایی بسراید تا به دعبل خزایی مبدل گردد. او پایان با آن چه که از جان کلامش برمی آید با وجود بعد مسافت موقف امام هشتم(ع) می گردد و در وصف پیامبر(ص) و فرزندانش آن چنان شعر می گوید که چون شمشیر به دستان در خدمتشان در می آید.

دعبل عاشق شعر است و از قبیله خزاعه بیرون می رود، میان فضای ادبی بغداد در مسابقه ادبی شرکت می نماید و در وصف شمشیر هارون شعر می سراید. جایزه اش حکمرانی سمنگان است. در همان زمان قبیله خزاعه به علت به آب بسته شدن کربلا به اعتراض برمی خیزند. دعبل در شرایطی دوگانه واقع می گردد. تضادی شگفت انگیز که شروع درام است. تصمیم می گیرد به ملاقات حضرت برود. وارد مدینه که می گردد شهر را غمزده می یابد. شهری که شهر حضرت رسول (ص) بوده و سرشار از شوق و شور زندگی اینک غریب مانده است. خانه امام رضا (ع) را خالی می یابد و یکی از سوزناک ترین اشعار شیعی سروده می گردد که مدارس آیات نام می گیرد.

نویسنده در موقف، به ما از حال و هوای آن روزگار و شاعری که خود را وقف خاندان امامت و نبوت نموده می گویند و ما را با عشق آشنا می نماید. درواقع رمان کوششی است که رمان نویس برای نزدیک و دور بودن از رضای شهید و موقفش نوشته است.

بخشی از کتاب موقف

سعی کرد خودش باشد. کوشش کرد رنگ به رنگ نگردد. خواست تا دلواپسی را کسی در چشمانش نبیند. نگاهش را از همه می دزدید اما سعی می کرد کسی از نگاهش گم نگردد. با این حال و روز، همه کوچه های کوفه را گشت. هر جا که می شد نشانی از او بیابد. هر جا که محل رفت و آمد و قرارهای او بود، اما او هیچ کجا نبود. به ناچار و علیرغم میلش دوباره نزدیک خانه آن ها رفت و درپناه دیواری، منتظر ایستاد.

چشمش به در بود. هر بار که صدای پایی از دور می شنید، یا کسی از کوچه می گذشت، عالیه می ترسید صدای قلبش را بشنوند. گویی قفس سینه برای دلش جا نداشت و تنگ شده بود. بس که بلند می زد. عالیه می ترسید آنچه در دلش می گذرد را دیگران بدانند و بفهمند. درِ خانه باز شد. عالیه کمی خود را عقب کشید مبادا آنکه از در بیرون می آید او را ببیند، اما نگاهش را تیز کرد تا بداند چه کسی از خانه بیرون می آید.

علی بن رزین، همراه عبدالله بن رزین برادرش از خانه بیرون آمدند. پدر دعبل و عمویش، شاعران عظیم قبیله خزاعه که نه تنها بین مردمان هم قبیله شان و آن محله، که میان همه کوفیان حرمت و احترام داشتند. عالیه چشم دواند که ببیند دعبل بعد آن ها از خانه بیرون خواهد آمد یا نه، گرچه می دانست او این موقع روز در خانه نیست، اما کسی همراه آن ها نبود. برادران رزین رفتند و در خم کوچه گم شدند و عالیه باز به انتظار ماند.

کتاب موقف، تألیف سعید تشکری در 140 صفحه با شمارگان 1000 نسخه از سوی انتشارات به نشر روانه بازار نشر شده است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "موقف؛ توضیح حال شاعری که خود را وقف خاندان امامت و نبوت نموده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "موقف؛ توضیح حال شاعری که خود را وقف خاندان امامت و نبوت نموده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید