چگونه از مقدار آهن بدن خود آگاه شویم ؟

به گزارش وبلاگ ایزابل، اگر فکر می کنید که میزان آهن بدن شما آنقدر که باید باشد نیست، برترین کار مراجعه به یک پزشک است، جایی که امکان میزان گیری دقیق آهن وجود دارد. اما اگر توانایی چنین کاری را ندارید ، به مراکز اهدای خون بروید و خون اهدا کنید. البته متخصصین دریافت خون ، رقم دقیقی از سطح آهن بدن شما نمی دهند ، آن ها یک آزمایش را از طریق زخم کردن نوک انگشت و دریافت خون برای مشخص میزان هموگولبین خون شما انجام می دهند، این عمل برای تشخیص اینکه اهدا کننده خون در چه سطحی از میزان آهن قرار گرفته است انجام می گیرد. بعلاوه قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنید، می توانید با آنالیز نشانه ها بفهمید دچار کمبود یا زیادی آهن هستید.

چگونه از مقدار آهن بدن خود آگاه شویم ؟

مقدار گیری دقیق آهن

چکیده

اگر فکر می کنید که مقدار آهن بدن شما آنقدر که باید باشد نیست، برترین کار مراجعه به یک پزشک است، جایی که امکان مقدار گیری دقیق آهن وجود دارد. اما اگر توانایی چنین کاری را ندارید ، به مراکز اهدای خون بروید و خون اهدا کنید. البته متخصصین دریافت خون ، رقم دقیقی از سطح آهن بدن شما نمی دهند ، آن ها یک آزمایش را از طریق زخم کردن نوک انگشت و دریافت خون برای معین مقدار هموگولبین خون شما انجام می دهند، این عمل برای تشخیص اینکه اهدا نماینده خون در چه سطحی از مقدار آهن قرار گرفته است انجام می گیرد. بعلاوه قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنید، می توانید با آنالیز نشانه ها بفهمید دچار کمبود یا زیادی آهن هستید.

تعداد کلمات: 1573 کلمه / تخمین زمان مطالعه: 8 دقیقه

مترجم: سید نادر موسوی

مراجعه به پزشک

اگر فکر می کنید که مقدار آهنِ بدن شما کم است به پزشک مراجعه کنید. برترین راه برای سنجش مقدار آهن مراجعه به پزشک است. اگر نشانه های مرتبط به کم خونی را در خود مشاهده کردید ، در سریع ترین زمان یک قرار دیدار با پزشک بگذارید. در مرحله اول ، دکتر در خصوص سابقه شما در ارتباط با کمبود آهن سوال خواهد نمود ، سپس سوالاتی در خصوص نشانه ها و شرایط اخیر سلامتی شما می پرسد.

اگر دچار ضربان قلب یا تنگی نفس هستید ، بلافاصله به اوژانس و یا مرکز مراقبت های فوری مراجعه کنید . بعلاوه اگر درد قفسه سینه و مشکل تنفسی دارید ، مستقیماً خود را به اوژانس برسانید.

ممکن است پزشک در خصوص رژیم غذایی شما سوالاتی را بپرسید . بعلاوه ممکن است از خانم ها در خصوص اینکه آیا تغییری در عادت ماهانه داشته اند سوال کند.

این موضوع به شما در به خاطر سپردن نشانه ها و علائم قبل از مراجعه به پزشک متخصص یاری می نماید.

به جز معاینه شرایط جسمی . دکتر شرایط دهان ، پوست ، ناخن ، ضربان قلب و ریه ها ، و شرایط ناحیه بطن و شکم شما را معاینه می نماید . این معاینات مقدار آهن بدن شما را تعیین می نماید.

از بعضی از نشانه های کمبود آهن می توان به : خستگی ، تنگی نفس ، سرگیجه ، سردی اندام ها ، رنگ پریدگی پوست ، کاهش اشتها ، میل به مواد غیرخوراکی (سندروم پیکا) اشاره نمود. اگر هر یک از این علائم را در خود احساس کردید به پزشک خود اطلاع دهید.

از دیگر نشانه های فیزیکی هم می توان به : شنمایندگی ناخن ها ، تورم زبان ، خشکی و ترک اطراف دهان ، و عفونت ها اشاره نمود.

برای آزمایش خون آماده شوید. اگر پزشک در خصوص سطح آهن شما مطمئن نباشد ، شما را برای آزمایش خون می فرستند. بعلاوه ممکن از چند نوع آزمایش خون مختلف را برای آنالیز مقدار دقیق آهن بدن استفاده نمایند. به طور معمول ، دریافت نتیجه آزمایشات بین یک تا سه هفته زمان می برد.

این آزمایشات برای فهمیدن مقدار سطح هموگلوبین خون شما به دکتر یاری می نماید. برای فهمیدن مقدار اکسیژن موجود در گلبول های قرمز احتیاج به اطلاع در خصوص سطح هموگلوبین است.اگر فکر می کنید که مقدار آهنِ بدن شما کم است به پزشک مراجعه کنید. برترین راه برای سنجش مقدار آهن مراجعه به پزشک است. اگر نشانه های مرتبط به کم خونی را در خود مشاهده کردید ، در سریع ترین زمان یک قرار دیدار با پزشک بگذارید. در مرحله اول ، دکتر در خصوص سابقه شما در ارتباط با کمبود آهن سوال خواهد نمود ، سپس سوالاتی در خصوص نشانه ها و شرایط اخیر سلامتی شما می پرسد.

سنجش مقدار آهن با اهدای خون

یک مرکز اهدای خون پیدا کنید. با جست و جو در اینترنت می توانید آدرس مراکز اهدای خون را پیدا کنید ، برای مثال ، در ایران می توانید با مراجعه به سایت هلال احمر یا سایت اطلاع رسانی واحد های اهدای خون نزدیک ترین مرکز اهدای خون به خود را پیدا کنید. بعلاوه می توانید از مراکز سیار اهدای خون که در معابر عمومی برپا می گردد برای اهدای خون خودتان بهره ببرید.

مطمئن شوید که مرکزی را که برای اهداء انتخاب می کنید ، تست هموگلوبین را هم انجام می دهند. در حال حاضر بیشتر مراکز این آزمایش را قبل از دریافت خون انجام می دهند. برای اطلاع بیشتر می توانید به وبسایتی که برای هر مرکز در نظر گرفته شده مراجعه کنید و در قسمت شرح مراحل اهدای خون از این مورد اطمینان حاصل کنید .

برای اهدای خون باید رضایت کامل داشته باشید ، چرا که این بخشی از فرایند اهدای خون است. به طور معمول با حضور در مراکز اهدای خون می توانید در همان لحظه خون بدهید و احتیاجی به معین قرار قبلی نیست . با این حال ، باید از سلامت کامل برخوردار باشید . بعلاوه حداقل سن برای اینکار هفده سال و حداقل وزن پنجاه کیلو گرم است.

برخورداری از سلامت کامل به این معناست که شما قادر به انجام اعمال روزانه و معمولی خود باشید و عاری از هرگونه بیماری مزمن مثل دیابت شدید باشید. به علاوه بیماری هایی مثل انواع عفونت ، آنفولانزا و سرما خوردگی ، و بعضی از بیماری های خاص مانند : مالاریا ، سیفلیس و ایدز مانع اهدای خون شما می شوند.

آنالیز مقدار هموگلوبین با سوزن زدن به انگشت انجام می گردد . قبل از اهدای خون ، متخصصین با استفاده از یک دستگاه سوزنی را به نوک انگشت شما وارد می نمایند .آزمایش قطره خونی که از انگشت شما جاری می گردد به متخصصین برای معین سطح هموگلوبین شما یاری می نماید.

در خصوص مقدار هموگلوبین خود سوال کنید. احتمالاً متخصصین رقم دقیقی را به شما نمی دهند . با این حال می توانید از مقدار کلی آن با خبر شوید ، اینکه آیا مقدار هموگلوبین زیاد یا کم است. بنابراین ، حتی اگر صلاحیت شما برای اهدای خون رد شد ، می توانید از بالا یا پایین بودن سطح هموگلوبین خود آگاه شوید.

متخصصِ اهدا خون در پی سطح معینی از هموگلوبین در خون شماست ، اما احتمالا آن ها سطح تعیینی را برای انجام این کار در نظر می گیرند ، به این معنی که اگر هموگلوبین بالاتر یا پایین تر از سطح تعیین بود ، صلاحیت شما برای اهدای خون رد می گردد.

به طور مثال اگر سطح هموگلوبین در بانوان پایین تر از 12.5 گرم در دسی لیتر و در آقایان کمتر از 13 گرم در دسی لیتر باشد ، به علت کمبود آهن در خون ، مجاز به هدای خون نیستند.

اگر مقدار هموگلوبین خون در آقایان و بانوان بیشتر از 20 گرم در دسی لیتر باشد ، به علت زیاد بودن سطح آهن ، مجاز به اهدای خون نیستند . که البته چنین اتفاقی نادر است.

بیشتر بخوانید: راه های پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از فقر آهن

نشانه های کمبود یا زیادی آهن را آنالیز کنید

اگر فکر می کنید که دچار کمبود آهن هستید ، در پی نشانه هایی مثل خستگی یا ضعف باشید. خستگی یکی از علائم اولیه کمبود آهن است. وجود آهن برای گلبول های قرمز خون شما لازم است ، و وظیفه گلبول های قرمز گردش اکسیژن در خون شماست. زمانی که گلبول های قرمز خون کم باشند ، بدن اکسیژن لازم را دریافت نکرده ، و این باعث ایجاد احساس خستگی و ضعف شدید در شما می شوند.

به طور معمول ، این نشانه ها بیشتر از احساس خستگی برای یک یا دو روز هستند . بلکه احساس خستگی شدید و عمیقی هستند که در بیشتر مواقع احساس می کنید.

به تنگی نفس و احساس سرگیجه توجه کنید. به این علت که بدن شما اکسیژن کافی دریافت نمی نماید ، ممکن است احساس سرگیجه یا حواس پرتی ناشی از کمبود اکسیژن داشته باشید. در شرایط خاص ، چنین چیزی می تواند منجر به مسائل تنفسی ، مانند عدم توانایی در تنفس عمیق بگردد. چنین علائمی نادر هستند و به طور معمول در شرایطی رخ می دهند که فرد دچار کمخونی و از دست دادن خون است.

بعلاوه ممکن است دچار سردرد شوید که می تواند یکی از علائم باشد.

کمبود آهن و سردی اندام ها . با توجه به اینکه شما دچار کمبود آهن هستید ، قلب مجبور است برای پمپاژ و انتقال خون ؛ بیشتر کار کند ، چون سلول های زیادی برای انتقال اکسیژن ندارد. بنابراین ، ممکن است انگشتان دست و پای شما ، سرد تر از حالت معمول باشند.

رنگ پریدگی یکی از نشانه های کمبود آهن است. به علت پمپاژ کم خون از طریق قلب ، ممکن است پوست شما ، رنگ پریده باشد . بعلاوه ممکن این نشانه ، در اطراف ناخن ها و لثه شما ظاهر گردد.

اگر کمبود آهن دارید ، مراقب قلب خود باشید. به این علت که قلب شما برای انتقال و پمپاژ خون به بدن به کار بیشتری احتیاج دارد ، ممکن است دچار مسائل قلبی شوید. به طور مثال ممکن است دچار کژآهنگی قلبی (غیر طبیعی بودن ریتم ضربان قلب) یا سوفل قلب (صداهای غیرمعمول قلب که در اثر گردش متلاطم خون در بدن ایجاد می گردد) شوید که باعث می گردد قلب شما به طور معمول نتپد.

کمبود آهن و میل شدید به مواد غیر خوراکی . از آن جایی که بدن شما می داند که احتیاج به مواد مغذی دارد و آهن دارد ، ممکن است میل به دریافت مواد غیرخوراکی در شما ایجاد گردد. برای مثال ممکن است میل به خوردن چیز هایی مثل : خاک ، یخ یا نشاسته داشته باشید.

برای فهمیدن اینکه مقدار بالایی از آهن دارید ، به حالات معده توجه کنید. اصلی ترین نشانه زیادیِ آهن در معده شما نمود پیدا می نماید. ممکن است شما دچار یبوست ، استفراغ ، حالت تهوع یا درد معده بشوید، این علائم می تواند نشانه سطح بالای آهن در شما باشند.

توجه داشته باشید که حالات معده می توانند نشانه بسیاری از بیماری ها باشند ، بنابراین نمی توانید وجود این نشانه ها را سرخود به حساب زیادیِ آهن بگذارید.

https://www.wikihow.com/Check-Iron-Levels

منبع: راسخون

به "چگونه از مقدار آهن بدن خود آگاه شویم ؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه از مقدار آهن بدن خود آگاه شویم ؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید