کلید سلامتی در دوران پیری در دست عجیب ترین موجود دنیا
به گزارش وبلاگ ایزابل، شواهد نشان می دهد که یکی از عجیب ترین موجودات دنیا کلید سلامتی در دوران پیری را در دست دارد.
به گزارش نیو اطلس، وزن موش های حفار برهنه حدود 30 گرم است، زندگی خود را در زیر زمین در جنوب صحرای آفریقا می گذرانند و اصلا قیافه بامزه ای ندارند، اما زیست شناسی باورنکردنی و مقاومی در برابر پیری در زیر پوست چروکیده خود دارند.
موش حفار برهنه با نام علمی Heterocephalus glaber نام یک گونه از تیره موش های آفریقایی است. این جونده در شرق آفریقا زندگی می نماید. موش صحرایی برهنه در سال 1842 میلادی به وسیله ادوارد روپل توصیف علمی شد. موش های برهنه در معابر طولانی که در زیر زمین حفر می نمایند در گروه هایی که حداکثر به عدد 100 می رسد، زندگی می نمایند.
این جوندگان تقریباً خز ندارند، به جز کمی مو روی پا، مو های نرم و تعدادی مو که در اطراف بدنشان پخش شده است. وزن آن نیز معمولاً بین30 تا 40 گرم، یعنی تقریباً به مقدار موش معمولی است. این جونده دندان های بزرگی دارد که از آن ها برای حفاری معابر طولانی در زیر زمین استفاده می نماید.
معروف است که موش های برهنه در گروه های اجتماعی پیچیده ای زندگی می نمایند. موش های برهنه حشرات را شکار می نمایند و می خورند. محل زندگی این جوندگان، بیابان های شرق آفریقا، عمدتاً در سومالی، اتیوپی و مناطقی از کنیا در زیر زمین است.
اما در حالی که موش معمولی نهایتاً چهار سال عمر می نماید، موش برهنه می تواند تا سی سال زندگی کند. سوخت و ساز این جونده برای زندگی در محیط کم اکسیژن در زیر زمین سازگار شده است. این جونده فاقد گیرنده های حسِ درد در پوست خود است و هیچ دردی را در پوست خود احساس نمی نماید.
یکی دیگر از ویژگی های نادر این جانور، عدم ابتلا به سرطان است. به همین علت، مورد توجه پژوهشگرانی است که از مواد ژنتیکی این جانور نقشه برداری نموده اند تا در خصوص عمر طولانی و مقاوت در مقابل سرطان مطالعه نمایند.
دانشمندان دانشگاه روچستر مدتی است که موش حفار برهنه را زیر نظر دارند و قبلاً شناسایی نموده بودند که چگونه مکانیسم های پیری سلولی منحصر به فرد آن ها پایه و اساس طول عمر طولانی آن ها را تا 41 سال تشکیل می دهد و طی آن حتی موش های ماده نیز بارور باقی می مانند و مقاومت در برابر بیماری های مرتبط با افزایش سن از خود نشان می دهند.
پژوهشگران با تکیه بر این دانش، موش ها را اصلاح ژنتیکی کردند تا نسخه موش حفار برهنه ژن هیالورونان سنتاز 2 را فراوری نمایند که پروتئینی فراوری می نماید که اسید هیالورونیک با وزن مولکولی بالا (HMW-HA) فراوری می نماید. در حالی که همه پستانداران هیالورونان سنتاز 2 دارند، نسخه موش حفار برهنه پیشرفت نموده است و بیان ژن قوی تری را به همراه دارد.
این اصلاح و پیشرفت، مستقیماً به بهبود سلامت کلی موش های برهنه پیر و افزایش تقریبی و میانه 4.4 درصدی طول عمر آن ها منجر شده است.
ورا گوربونوا، پروفسور زیست شناسی و پزشکی در دانشگاه روچستر می گوید: مطالعه ما اثبات این اصل را ارائه می دهد که مکانیسم های منحصر به فرد طول عمر که در گونه های پستانداران با عمر طولانی تکامل یافته است، می تواند برای بهبود طول عمر پستانداران دیگر مصادره گردد.
در حالی که این بهبود، به ویژه در حیواناتی که طول عمر آن ها کمتر از 18 ماه است، ممکن است زیاد به نظر نرسد، اما ناچیز هم نیست. به عنوان مثال همین مقدار افزایش برای یک انسان موجب افزایش عمر یک فرد 80 ساله به 83.5 سال می گردد.
اما این فقط اعداد روی کاغذ نیستند. موش های معمولی که نسخه ژن هیالورونان سنتاز 2 متعلق به موش های حفار برهنه به آن ها تزریق شد، محافظت بهتری در برابر سرطان از خود نشان دادند، التهاب کمتری در قسمت های مختلف بدنشان داشتند و روده بسیار سالم تری داشتند.
موش های حفار برهنه حدود 10 برابر بیشتر از انسان ها HMW-HA دارند. جالب توجه است که هنگامی که این ترکیب از بدن آن ها خارج شد، سلول های آن ها بیشتر احتمال داشت که تومور های سرطانی تشکیل دهند.
در حالی که تحقیقات بیشتری مورد احتیاج است، دانشمندان بر این باورند که مزایای آن از تنظیم مستقیم سیستم ایمنی به وسیله HMW-HA ناشی می گردد.
گوربونوا می گوید: از کشف HMW-HA در موش حفار برهنه تا نشان دادن اینکه HMW-HA سلامت موش ها را بهبود می بخشد، 10 سال طول کشید. هدف بعدی ما انتقال این مزیت به انسان است.
آندری سلوانوف، استاد زیست شناسی در دانشگاه روچستر نیز گفت: ما امیدواریم که یافته های ما اولین و نه آخرین نمونه را ارائه کند که چگونه سازگاری های طول عمر از یک گونه با عمر طولانی می تواند برای طول عمر و سلامت انسان موثر واقع گردد.
این پژوهش در مجله Nature منتشر شده است.
منبع: ایسنا
منبع: فرارو