توصیه های دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت به روزه داران
به گزارش وبلاگ ایزابل، مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، با اشاره به تاکید طب ایرانی بر اصلاح سبک زندگی و حفظ تندرستی، این مکتب را ظرفیتی غنی در راستای ترویج خودمراقبتی دانست و با تبریک فرارسیدن ماه رمضان، به بیان توصیه هایی مبتنی بر آموزه های طب ایرانی برای روزه داران پرداخت.
به گزارش وبلاگ ایزابل، دکتر نفیسه حسینی یکتا با تبریک فرارسیدن ماه مبارک رمضان، توصیه هایی را بر مبنای آموزه های طب ایرانی برای بهره مندی هرچه بیشتر روزه داران از برکات این ماه پر خیر، بیان و تاکید کرد: طب ایرانی با توجه به قدمت چندین هزارساله خود و تاکیدی که بر اصلاح سبک زندگی و حفظ تندرستی دارد، ظرفیتی غنی در راستای ترویج خودمراقبتی بوده و پیروی از آموزه های این مکتب طبی، تاثیر بسزایی در پیشگیری از بروز بیماری ها و ارتقای سلامت جامعه دارد.
وی خوردن و آشامیدن را یکی از اصول مهم شش گانه در طب ایرانی دانست و گفت: در مکتب طب ایرانی تدابیر ویژه ای در خصوص اصلاح شیوه های خوردن و آشامیدن، بر مبنای مزاج افراد، مزاج انواع مواد خوراکی، زمان مناسب خوردن و آشامیدن و ... وجود دارد که به کار بستن آنها در روزهای معمول و همچنین ماه مبارک رمضان، از عوارض تغذیه نامناسب بر بدن می کاهد.
افطار را با یک نوشیدنی گرم، کمی شیرین و ساده و زودهضم آغاز کنید
حسینی یکتا با اشاره به ساعات طولانی روزه داری، نوشیدن آب سرد و یا هر نوشیدنی سرد دیگر را هنگام افطار اقدامی آسیب رسان به معده و عامل ضعف این عضو در هضم غذا دانست و تاکید کرد: مناسب است افطار با یک نوشیدنی گرم و کمی شیرین و سبک، ساده و زودهضم آغاز شود و بهترین گزینه، مصرف خرما، عسل، انجیر یا کشمش به همراه یک نوشیدنی گرم است، چراکه علاوه بر افزایش سریع قند خون و رفع ضعف قوا، سبب تضعیف عملکرد معده نشده و مانع پرخوری می شود.
وی مصرف سبزی خوردن به همراه سبزی خرفه را که موثر در رفع تشنگی است، به عنوان دیگر توصیه تغذیه ای در وعده افطار بیان نمود و اضافه نمود: این کار از بروز یبوست در اثر روزه داری جلوگیری کرده و مصرف سبزی های پخته در وعده سحری نیز برای این منظور توصیه می شود.
پرخوری و روی هم خوری، سبب ضعف معده در انجام عمل هضم می شود
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت از مصرف متعادل سبزیجات و میوه جات تازه و مواد لعاب دار مانند نوشیدن شربت خاکشیر، به عنوان راهکار دیگری برای رفع عطش در طول روزه داری یاد کرد و ادامه داد: یک تا یک ساعت و نیم بعد از افطار، زمان مناسبی برای مصرف میوه است و نوشیدن آب میوه های طبیعی نیز علاوه بر اینکه موجب کاهش شدت عطش می شود، منبع مفیدی برای تامین املاح و ویتامین های مورد نیاز بدن به شمار می رود.
وی با توصیه به پرهیز از پرخوری و روی هم خوری که عامل ضعف معده در انجام عمل هضم است، گفت: مصرف غذاهای غلیظ و لزج، مانند حلیم، شله زرد، حلوا و زولبیا و بامیه و مواد غذایی مختلف که ظرفیت هضمی متفاوت دارند، در وعده افطار و فاصله بین افطار تا سحر، موجب سنگینی معده و خواب ناآرام شده و از تمایل به خوردن سحری می کاهد.
وی بر مصرف یک وعده غذای کامل در سحر و بیداری تا حدود یک ساعت و نیم پس از آن، برای جلوگیری از سوء هاضمه و بروز علائمی مانند رفلاکس و نفخ، تاکید کرد و اضافه نمود: مصرف غذاهای خشک، شیرین، سرخ شده و پرچرب، نشاسته دار، پر ادویه و تند و مصرف بیش از حد گوشت و همچنین، نوشیدن قهوه، کاکائو و چای پررنگ، از مواردی هستند که سبب بروز تشنگی می شوند و بهتر است از وعده سحری کنار گذاشته شوند.
زمان مناسب ورزش کردن برای روزه داران، یک تا دو ساعت بعد از خوردن سحری است
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با توصیه به خوابیدن در فاصله بین افطار تا سحر، گفت: خوابیدن در این زمان، هر چند به مدت کوتاه، در هضم بهتر معده و ایجاد اشتها در وعده سحری موثر است و با توجه به روزه داری، یک تا دو ساعت خواب در طول روز نیز برای تجدید قوای سیستم های بدن، به شرطی که پیش از غروب آفتاب نباشد، توصیه می شود.
وی یک تا دو ساعت بعد از خوردن سحری را زمان مناسبی برای ورزش کردن در ماه رمضان دانست و اضافه نمود: ورزش کردن در اوج گرسنگی به هیچ عنوان توصیه نمی شود و برای جلوگیری از بروز تشنگی در اثر آن، نباید در ساعات گرم روز و یا در مکان های گرم ورزش کرد.
منبع: ایسنا
منبع: جام جم آنلاین