طرز تهیه گرانولا خانگی بدون فر
به گزارش وبلاگ ایزابل، اگر فرد ماجراجویی هستید و دوست دارید همواره دستورهای غذایی نو را امتحان کنید، شاید بد نباشد به سراغ طرز تهیه گرانولا خانگی بروید. گرانولا به عنوان یک صبحانه مغذی و بین المللی، چند سالی است که در کشور ما مورد توجه قرار گرفته و هواداران زیادی دارد.

البته این موضوع به علت ترکیب مواد اولیه مفید و پرخاصیتی است که در دستور تهیه گرانولا وجود دارد. به همین علت این خوردنی خوشمزه در ابتدا مورد توجه ورزشکاران، به ویژه کسانی که بدنسازی کار می نمایند، نهاده شد، اما در حال حاضر به عنوان یک صبحانه یا میان وعده برای بچه ها و بزرگسالان، هواداران بیشتری پیدا نموده است. در این مطلب آموزش می دهیم که دستور طبخ گرانولا، صبحانه ای خوشمزه و مغذی چگونه است و این صبحانه چه فواید و مضرات احتمالی دارد.
گرانولا | |
تعداد نفرات | 6 نفر |
زمان آماده سازی | 20 دقیقه |
زمان لازم برای تهیه | 40 دقیقه |
مقدار سختی | میانه |
طرز تهیه گرانولا در ماهیتابه
گرانولا اخیرا در بین مردم رواج یافته است. این خوراکی هم یک صبحانه ایده آل است و هم می توان از آن به عنوان یک میان وعده مقوی و مغذی استفاده کرد. ترکیب اصلی این صبحانه از مخلوط کردن جو دوسر و شیرین نماینده ای مانند شکر یا عسل به دست می آید؛ البته هنگامی که از این دستور برای صبحانه استفاده گردد، می توان ماست یا شیر و حتی دوغ را به ترکیب مورد نظر اضافه نمود.
گفتنی است که می توان این میان وعده خوشمزه را با مواد دیگری از جمله انواع میوه خشک، آجیل، دانه ها، دیگر غلات مثل برنج پوکی، کره بادام زمینی و چاشنی هایی مثل دارچین میل کرد. گرانولابار؛ غوغای طعم های متفاوت و جالبی است که باید امتحان کنید. در ادامه طرز تهیه گرانولا خانگی را به شما معرفی خواهیم کرد.
نکته: ویژگی هایی از قبیل ضد باکتریایی، تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت پوست و یاری به هضم غذا از موارد مربوط به خواص عسل طبیعی است. برای تشخیص عسل طبیعی نیز می توان به ویژگی هایی مانند غلظت، طعم و عطر خاص آن توجه کرد.
مواد اولیه مورد احتیاج گرانولا
مواد اولیه برای دستور گرانولا خانگی به شرح زیر هستند:
مواد لازم | میزان مورد احتیاج |
جو دوسر | 4 فنجان |
آجیل یا دانه های خرد شده مانند گردو، بادام زمینی، پسته، بادام هندی، تخمه آفتابگردان دانه کدو تنبل | 1 فنجان |
روغن نارگیل تصفیه نشده یا روغن زیتون بکر | 4/1 فنجان |
شیرین نماینده های طبیعی مانند عسل، شکر یا شربت افرا | 3/1 فنجان |
میوه خشک مانند کشمش و خرما | 2/1 فنجان |
مرکبات تازه مانند تکه های نارگیل | 4 قاشق غذاخوری |
عصاره وانیل | 1 قاشق چای خوری |
دارچین و نمک | به میزان کافی |
شکلات چیپسی | 1 قاشق غذاخوری |
ماست | 2 قاشق غذاخوری |
مراحل طرز تهیه گرانولا خانگی در ماهیتابه
برای تهیه گرانولا در منزل مراحل زیر را دنبال کنید:
مرحله اول
در ابتدا ضروری است تا فر را در دمای 180 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد.
مرحله دوم
جو دوسر را درون ظرف ریخته و به مدت 5 دقیقه داخل فر برشته کنید. سپس از فر خارج نموده و کنار بگذارید.
مرحله سوم
عسل و روغن را درون یک قابلمه کوچک ریخته و روی شعله گاز قرار دهید. این ترکیب را با حرارت کم، بین 2 تا 3 دقیقه تا زمانی که داغ شوند هم بزنید.
مرحله چهارم
وانیل را به ترکیب روغن و عسل اضافه نموده و مجددا مخلوط کنید.
مرحله پنجم
انتخاب مغزها به ذائقه شما بستگی دارد، اما دقت کنید که پیش از استفاده، باید مغزهای درشت نیم کوب شوند. تمامی مواد به جای مانده شامل آجیل و دانه ها تا نمک و دارچین را به جو دوسر برشته اضافه کنید.
مرحله ششم
مخلوط گرم شده عسل و روغن را به صورت داغ روی ترکیب جو دوسر و دیگر مواد بریزید.
مرحله هفتم
کف سینی فر را کاغذ روغنی قرار دهید؛ به گونه ای که تمام سینی را بپوشاند. مخلوط را داخل سینی پهن نموده و حدود 20 تا 25 دقیقه در فر بگذارید. البته باید هر 5 دقیقه یکبار ترکیب را هم بزنید.
مرحله هشتم
بعد از گذشت زمان پخت، گرانولا را از فر خارج نموده و در صورت تمایل میزانی کشمش و خرمای خرد شده را به آن اضافه کنید و اجازه دهید ترکیب خنک گردد. در خاتمه می توانید گرانولا را با ترکیبات میوه تازه و شکلات چیپسی سرو کنید. بعلاوه برای طرز تهیه گرانولا با ماست، در مرحله نهایی، میزانی ماست با دیگر مواد ترکیب نمایید. اگر در پی طعم های نو هستید بهتر است تا با انواع صبحانه با کره بادام زمینی نیز آشنا شوید.
طرز تهیه گرانولا خانگی بدون فر
در طرز تهیه گرانولا با عسل بدون فر، ابتدا باید مغزهای درشت را نیم کوب کنید و به همراه جو داخل تابه ریخته و تفت دهید. مشابه قبل عسل، روغن و وانیل را روی شعله حرارت داده و ترکیب کنید. پس از آنکه مغزها و جو تغییر رنگ داده و اصطلاحا بو داده شدند، آن ها را با ترکیب روغن و عسل و دیگر مواد اولیه مخلوط کنید. در نهایت اجازه دهید گرانولا خنک شده و سپس داخل ظرف بریزید. همانطور که مشاهده کردید طرز تهیه گرانولا در ماهیتابه نیز امکان پذیر است.
نکات کلیدی در طرز تهیه گرانولا خانگی
برای دنبال کردن تهیه گرانولا خانگی ضروری است تا نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- به جز ترکیب اصلی یعنی جو دوسر و شیرین نماینده، باقی مواد را می توانید به صورت اختیاری کم و زیاد کنید. البته برای تهیه یک گرانولا مقوی و خوشمزه به دانه ها، مغزها و میوه های خشک احتیاج دارید.
- در صورتی که گرانولا را از قبل آماده نموده باشید، نباید هنگام سرو این ترکیب را گرم کنید، زیرا باعث نرمی بیش از حد گرانولا می گردد.
- برای سرو گرانولا به عنوان صبحانه می توانید شیر گرم را روی ترکیب ریخته و آن را مصرف کنید.
- پیش از این گفته شد که مخلوط را هنگام پختن در فر باید هر چند دقیقه یکبار هم بزنید؛ اما پس از اینکه احساس کردید وجود عسل و یا شکر باعث کاراملی شدن گرانولا شده است، می توانید از هم زدن آن دست بکشید.
- گرانولا را می توانید در ظرف در بسته در یخچال به مدت دو هفته نگهداری کنید. در صورت تمایل به نگهداری طولانی تر می توانید گرانولا را فریز کنید.
- برای ایجاد تنوع در مصرف گرانولا می توانید با استفاده از خمیر مافین یا پنکیک یک ترکیب نو درست کنید. برای این کار باید میزانی از گرانولا را درون یکی از این دو ماده بریزد و سپس آن را بپزید تا به یک بافت نو و البته تردتر از قبل دست پیدا کنید.
- برای طرز تهیه گرانولا سیب و انگور، به سیب خشک و کشمش احتیاج دارید که این دو ماده را در خاتمه یعنی زمانی که از فر خارج شد، باید با دیگر مواد گرانولا مخلوط کنید.
- در صورت عدم دسترسی به روغن زیتون یا نارگیل می توانید از روغن کانولا یا روغن هسته انگور هم بهره ببرید.
- اگر می خواهید که گرانولا حالت بیسکوییتی به خود بگیرد، می توانید مانند بعضی از دستورها قبل از پخت و هنگام مخلوط کردن مواد، از سفیده تخم مرغ در این ترکیب استفاده نمایید.
- اگر در پی طرز تهیه گرانولا خانگی رژیمی هستید، دقت داشته باشید که حتما از عسل به عنوان شیرین نماینده بهره ببرید، بعلاوه مقدار روغن و مغزهای چرب مانند بادام هندی را کاهش دهید تا مقدار کالری دریافتی شما کمتر گردد.
- میوه های خشک یا تازه را بعد از پخت به گرانولا اضافه کنید.
- برای طرز تهیه گرانولا با شکلات، پس از آنکه مواد در فر یا درون تابه آماده شدند، مطابق ذائقه خود، میزانی شکلات با گرانولا ترکیب نمایید.
نکته: تغذیه سالم خانگی برای مدرسه شامل ترکیبی از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های کم چرب است که به تأمین انرژی و تمرکز دانش آموزان یاری می نماید. پیشنهاد می کنیم با تهیه گرانولا به این تامین انژری یاری کنید.
فواید مصرف گرانولا
حال که با طرز تهیه گرانولا بار خانگی آشنا شدید، بهتر است از فواید این وعده غذایی نیز مطلع شوید. هر یک از ترکیبات موجود در گرانولا بخشی از یک تغذیه سالم و کامل هستند. جو دوسر به عنوان یک ماده پروتئینی، دانه ها و آجیل برای رساندن انواع چربی های سالم و ضروری، میوه ها برای جذب انواع ویتامین ها و شیر یا ماست هم به عنوان یک تأمین نماینده کلسیم باعث می شوند تا گرانولا یکی از بی نظیرترین خوراکی های موجود برای مصرف باشد. از مزایای سلامتی این ماده در صورت مصرف نرمال می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
بهبود فشار خون
مواد فیبری موجود در جو دوسر که اصلی ترین ترکیب سازنده گرانولا است، می تواند به تنظیم فشارخون یاری کند. علاوه بر این وجود نوعی فیبر به نام بتاگلوکان در جو دوسر ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و کلسترول بالا را کاهش خواهد داد.
پیشگیری از سرطان
وجود مواد آنتی اکسیدانی موجود در انواع میوه های خشک و تازه در گرانولا، به پیشگیری از بسیاری بیماری ها یاری خواهد نمود. یکی از این بیماری های قابل توجه که باید آن را گروهی از بیماری ها بدانیم، انواع سرطان ها است. میوه های خشک و تازه حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدن بوده که با رادیکال های آزاد مبارزه نموده و التهابات بدن را کاهش می دهند.
افزایش عضله سازی
محتوای پروتئین موجود در جو دوسر و ترکیب آن با موادی مثل شیر یا ماست برترین منبع پروتئین گیاهی برای افراد در حال رشد و ورزشکاران است. به همین علت است که جو دوسر یکی از مواد غذایی مهم در بین بدنسازان محسوب می گردد.
علاوه بر این گرانولا انرژی لازم برای فعالیت های استقامتی مثل کوهنوردی را بالا می برد و این غذا از سال ها قبل یک انتخاب برتر برای کوهنوردان بوده است. البته استفاده از این ماده برای چنین ورزشکارانی به علت مدت زمان طولانی نگهداری و حمل آسان نیز مورد توجه خواهد بود.
بهبود هضم غذا
وجود انواع ترکیبات فیبری در گرانولا از جمله جو و آجیل باعث می گردد تا سرعت تخلیه معده کندتر گردد و عمل هضم بهبود یابد. علاوه بر این وجود فیبر می تواند منجر به احساس سیری در افراد گردد که کنترل اشتها و کاهش مصرف غذا را در پی خواهد داشت. به همین شکل مصرف غلات در وعده غذایی صبحانه، موجب افزایش سطح باکتری های سالم روده خواهد شد.
مضرات مصرف گرانولا
بعد از شرح طرز تهیه گرانولا خانگی و فواید آن نوبت به ذکر مضرات این غذا می رسد. کالری گرانولا خانگی به مقدار 275 کیلوکالری است که بسته به تغییر مواد می تواند متفاوت باشد. به همین علت مصرف مداوم و بیش از حد این غذا ممکن است منجر به افزایش وزن گردد. بنابراین اگر چه گرانولا سرشار از مقادیر زیادی ماده سالم و ضروری برای بدن است، اما می تواند کالری، قند و حتی چربی بالایی داشته باشد.
چربی هایی مثل کره یا روغن نباتی که برای افزودن طعم دلچسب به مواد گرانولا اضافه و منجر به برشته شدن ترکیب گرانولا می شوند، علاوه بر ایجاد کالری اضافی، می توانند مقدار مشخصی از چربی مضر را وارد بدن نمایند. از طرف دیگر وجود شکر در این ترکیب نیز می تواند مقدار قند موجود در گرانولا را بیشتر از میانه توصیه شده در روز افزایش دهد.
به این ترتیب اگر گرانولا بیش از حد مصرف گردد، ممکن است افزایش وزن را در پی داشته باشد. این ماده غذایی می تواند کالری زیادی از چربی ها و قندهای اضافه شده داشته باشد و چربی موجود در آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد. علاوه بر این، قند با شرایط مزمنی مانند دیابت نوع 2، بیماری قلبی و چاقی مرتبط است.
گرانولا، خوراکی خوشمزه و مقوی
با دانستن طرز تهیه گرانولا در منزل می توانید روز خود را با یک کاسه از این صبحانه انرژی زا آغاز کنید. هر چه ترکیب این صبحانه متنوع تر باشد، خوراکی خوشمزه و البته مغذی تری را به بدن خود هدیه می دهید. گرانولا را می توانید به هزار و یک روش تهیه کنید؛ پس در استفاده از مواد اولیه فرعی احتیاجی نیست چندان سختگیری داشته باشید. گرانولا برترین انتخاب برای افراد در حال رشد مانند بچه ها، نوجوانان و خصوصا ورزشکاران برای تامین انرژی و احتیاجهای تغذیه ای روزانه است.
در انتها، توصیه می کنیم که برای تهیه این نوع خوراکی های خوشمزه از سفارش انلاین از کافه یا سفارش انلاین شیرینی وبلاگ ایزابل استفاده نموده و موارد دلخواه خود را انلاین سفارش دهید.
منبع: اسنپ فود