فراوری بافت های بدن با چاپگر زیستی ایرانی

به گزارش وبلاگ ایزابل، اگر چندسال پیش درباره دستگاهی صحبت می کردید که می تواند اشیای مختلف و حتی بافت های زنده بدن انسان را شبیه سازی کند، شاید کسی حرف شما را جدی نمی گرفت.

فراوری بافت های بدن با چاپگر زیستی ایرانی

این در حالی است که امروزه یکی از حوزه های مهم دانش و فناوری که علوم پایه و مهندسی و پزشکی در آن به یاری هم می آیند، طراحی و ساخت چاپگرهای سه بعدی است که در زمینه های مختلف به کار می فرایند. یکی از این حوزه های مهم، دانش پزشکی است که با توجه به احتیاج ویژه ای که به بافت بدن انسان برای آزمایش یا پیوند و جراحی دارد از متقاضیان اصلی چاپگرهای سه بعدی به حساب می آید.

شرکت امید آفرینان مهندسی آینده با شناسایی این احتیاج، چاپگرهای زیستی سه بعدی را که نخستین چاپگرهای زیستی تجاری ایران هستند از سال 95 طراحی و به بازار ارائه نموده است. این چاپگرها امکانات منحصربه فردی برای ایجاد انواع داربست های زیستی مورد احتیاج در حوزه هایی مانند مهندسی بافت و صنایع دارویی از جنس مواد ترموپلاستیک و طیف وسیعی از هیدروژل های حاوی سلول را فراهم می نماید.

مجید حاجی حسینعلی، مدیر عامل شرکت امید آفرینان مهندسی آینده درباره داستان شکل گیری این شرکت به جام جم می گوید: چاپگرهای سه بعدی برای فراوری بافت های انسانی تا پیش از این در ایران وجود نداشت و با پیشنهاد یکی از هم بنیانگذاران تصمیم گرفتیم در این زمینه فعالیت جدی را آغاز کنیم تا یکی از احتیاجهای مهم کشور را با فراوری بومی پاسخ دهیم. در گام نخست، با اعتقاد به این باور که قادریم آینده فناوری چاپ زیستی را با روحیه ای همکارانه و ترکیب تخصص های مختلف بسازیم، در قالب گروه3D-bio فعالیت را آغاز نموده و در فاصله کوتاهی از آغاز فعالیتهای خود توانستیم با ارائه دستگاه های چاپگر زیستی با فناوری روز جهان و بعلاوه ویژگی های منحصربه فرد، صندلی ویژه ای را در کشور به دست آوریم. در این شرکت از تخصص های مختلفی مثل مهندسی پزشکی، مهندسی مکانیک، مهندسی نرم افزار و بیومکانیک و مواد در کنار هم استفاده می گردد.

چاپگرهای زیستی 3 بعدی برای چه اهدافی به کار می رود؟

فراوری بافت های مختلف بدن انسان

بافت های فراوری شده با چاپگرهای سه بعدی می تواند احتیاج بخش های زیادی را رفع کند و از این رو است که این دستگاه ها برای کشور ما اهمیت بسیار ویژه ای پیدا می نمایند. برای مثال در شرایطی که فرد در اثر تصادف، عمل جراحی یا بیماری سرطان بخشی از بافت های بدن خود را از دست داده باشد، می توان با یاری چاپگرهای سه بعدی و آنالیز های پزشکی بافت های از دست رفته را برای او بازسازی کرد. به اسم مثال در حال حاضر به جای بافت های استخوانی آسیب دیده از ایمپلنت استفاده می گردد که ممکن است به دلیل اینکه نوعی جسم خارجی به شمار میرود، باعث عفونت شده و مسائل زیادی ایجاد کند. گاهی برای جبران بافت های از دست رفته از بافت های سالم اجساد استفاده می گردد که این هم می تواند زمینه انتقال بیماری یا آلودگی باشد. با توجه به اینکه این موضوع از احتیاجهای اساسی و مهم حوزه پزشکی است چاپگرهای سه بعدی می توانند مشابه بافت های بدن انسان را فراوری نموده و جان بیماران زیادی را نجات دهند.

امکان آزمایش داروهای نو

هر داروی تازه ای که ساخته می گردد باید مراحل آزمایشی زیادی را بگذراند تا تاییدیه های مختلف را به دست بیاورد و این اطمینان را به پزشکان بدهد که مصرف دارو خطرساز نیست. اما آزمایش این داروهای نو روی بدن انسان ها یا حیوانات گاهی با معیارهای اخلاق هماهنگ نیست. در چنین مواردی چاپگرهای سه بعدی در اینجا هم می توانند کاربردی و موثر باشند زیرا با یاری آنها می توان بافت های آزمایشگاهی مشابه بدن انسان فراوری کرد و آزمایش های دارویی لازم را روی آن انجام داد.

امیدآفرینان مهندسی آینده چه برنامه ای برای ارتقای شرکت دارد؟

مدیرعامل شرکت امیدآفرینان مهندسی آینده می گوید: دستگاه های فراوری شده در شرکت ما فعلا برای فراوری بخشی از بافت های بدن انسان به کار می رود اما با توجه به احتیاجهای مختلف حوزه پزشکی در فراوری بافت های مختلف بدن انسان، در کوششیم بتوانیم در حوزه فراوری بافت قرنیه، بافت های غضروفی و استخوانی توسعه بیشتری داشته باشیم.

حاجی حسینعلی در ادامه می افزاید: صادرات از دیگر ایده های مهم ما برای آینده است. چنانکه در چند سال اخیر هم به وسیله وبگاه شرکت توانسته ایم سفارش هایی از کشورهای گرجستان، عمان، عراق، شیلی، برزیل و فنلاند بگیریم. اما در گام های نهایی همکاری به دلیل تحریم ها مسائلی در انتقال وجه، رفت و آمد همکاران شرکت و خدمات پس از فروش ایجاد شده است.

مهم ترین چالش های پیش رو

این کارآفرین دانش بنیان درباره مهم ترین مسائل فعلی این مجموعه دانش بنیان برای فراوری کالای فناورانه می گوید: تامین مواد اولیه برای ساخت دستگاه چاپگر سه بعدی بسیار سخت بود و این مسأله تا جایی پیش رفت که شرکت امیدآفرینان مهندسی آینده را به سمت فراوری این مواد سوق داد. در واقع بعضی از مواد پتروشیمی مورد احتیاج در ساخت دستگاه را نمی شد با چیز دیگری جبران کرد به همین دلیل مهندسان ما تصمیم گرفتند برای به ثمر نشستن کوشش هایشان در ساخت چاپگرها، مواد اولیه را خودشان فراوری نمایند تا زحمات این پروژه بی نتیجه نماند.

حاجی حسینعلی در انتها اشاره می نماید: از دیگر چالش های فعالیت تخصصی در کشور، یافتن نیروی انسانی متخصص و نخبه و نگهداری او در ایران است که در حال حاضر از جدی ترین دغدغه های شرکت های همانند ما به شمار میرود.

2 مزیت مهم چاپگرهای 3 بعدی امیدآفرینان طراحی

ماژولار و انعطاف در کاربری

محصول شرکت امیدآفرینان مهندسی آینده به گونه ای طراحی شده است که متناسب با هدف های مختلف و محصول نهایی قابلیت نصب ماژول های مختلف را دارد و پژوهشگران با توجه به احتیاج خود ماژول های مورد نظر را درخواست دهند.

قیمت پایین تر از نمونه های خارجی

قیمت دستگاه های فراوری شده در ایران در مقایسه با نمونه های خارجی بسیار کمتر است؛ دلیلش هم به کاربردن امکانات و فناوری بومی است. قیمت دستگاه های چاپگر سه بعدی خارجی بین 25هزار تا 80هزار دلار است؛ در حالی که نمونه های ایرانی شرکت امید آفرینان مهندسی آینده در زمان انتشار این رپرتاژ بین 150 تا300 میلیون تومان قیمت دارد.

مریم ملی - نشان ایرانی 2 / روزنامه وبلاگ ایزابل

منبع: جام جم آنلاین

به "فراوری بافت های بدن با چاپگر زیستی ایرانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "فراوری بافت های بدن با چاپگر زیستی ایرانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید